Velgen voor draadbanden (II)

Men kan vier soorten velgen voor draadbanden onderscheiden: full carbon velgen (1), carbon velgen met aluminium remrand (2), aluminium velgen met carbon kap (3) en aluminium velgen (4).


Een aluminium velg met carbon kap (zie hierboven) bestaat uit een 'volwaardige' aluminium velg waaraan een carbon kap is gelijmd ('volwaardige' tussen aanhalingstekens omdat sommige fabrikanten de aluminium velg te licht willen maken zodat deze kwetsbaar wordt voor scheuren). De nippels zitten in de aluminium velg en deze draagt dus de spaakspanning. In de kap zitten openingen waar de spaken doorheen lopen. De carbon kap is dun en indrukbaar maar draagt toch enigszins bij aan de stijfheid van de velg en maakt de velg dus niet alleen mooier en aerodynamischer maar ook wat sterker. Grotere merken als Mavic en Hed. maken gebruik van dit soort velgen. Losse velgen van dit type zijn echter nauwelijks te krijgen voor de normale consument (trouwens ook niet voor mij) en dan nog alleen in specifieke, niet-standaard uitvoeringen. Een standaard naaf past daar dan bijvoorbeeld niet bij. Een zwaardere rijder die bijvoorbeeld met dit soort velgen wil gaan rijden maar 32 spaken in zijn wiel wil hebben, zal vergeefs zoeken.


Een aluminium velg (zie hierboven) bestaat volledig uit aluminium. Vroeger waren alle velgen voor draadbanden van dit type. Voordelen van deze velgen zijn de lage windgevoeligheid, goede remprestaties en goede warmteafvoer. Dit soort velgen wordt wel snel zwaarder naarmate ze hoger worden. Een lage aluminium velg weegt ongeveer 430 gram. Een aluminium velg van 30 mm hoog weegt al snel 500 gram. Voor zwaardere rijders kan dat juist ideaal zijn, maar lichtere rijders die op zoek zijn naar hogere velgen kiezen dan eerder voor een van de andere soorten velgen.