Zelf noodspaak maken

Aan het einde van de dag staat u na een lange rit boven op een Alpencol. In geen velden of wegen is een teken van leven te bekennen. Het schemert reeds en de temperatuur is snel aan het dalen. U denkt: windjackje aan, half uurtje afdalen en we zijn weer thuis. U voelt het schuim van uw eerste pilsje als het ware reeds op uw bovenlip prikken. Na 100 meter afdalen rijdt u echter over een steen en breekt er een spaak. Er zit een grote slag in het wiel en u kunt er niet meer mee verder rijden. Daar staat u dan terwijl een grote regeldruppel op uw neus uiteenspat. Een noodspaak had nu uw 'redding' kunnen zijn.

Spaken breken niet zo snel, maar als er een breekt, kunnen de gevolgen uiterst vervelend zijn. Vooral in wielen met weinig spaken kan een slag door spaakbreuk te groot zijn om verder te kunnen fietsen. Daarom raad ik mensen die in de bergen gaan fietsen ook altijd wielen aan met wat meer spaken. Zogenaamde systeemwielen hebben vaak weinig spaken en als in zo'n wiel een spaak breekt, zit er vaak een enorme slag in het wiel. Bij deze wielen gaat echter vaak eerder de velg stuk dan de spaak. Het is dan ook raadzaam om bij deze wielen af en toe de velg te controleren op haarscheurtjes.

Een noodspaak is een spaak die bedoeld is om het wiel weer snel functioneel te maken, oftewel: om de slag in een wiel dusdanig te verminderen dat er weer mee te fietsen valt. Een noodspaak voor wielen met gewone spaken is eenvoudig zelf te maken.

1) Meet de lengte op van de spaken in uw wielen. Als u bijvoorbeeld spaken van 290 mm in het voorwiel hebt en spaken van 292 en 294 mm in het achterwiel dan kunt u een noodspaak maken die u zowel in het voor- als achterwiel aan beide kanten kunt gebruiken. Een afwijking van een paar millimeter is niet zo erg.
2) Neem een spaak die een paar mm langer is dan de spaken in uw wiel en knip de kop eraf.
3) Buig het uiteinde met behulp van een tang zodanig om dat de spaak weer op een normale spaak lijkt. Wel ver genoeg ombuigen zodat het uiteinde niet uit de flens kan schieten.
4) Haak de noodspaak in een naafgat om te zien of de spaak past.