Stapsgewijs de full carbon draadvelgen vinden die u wilt (deel 1)

In de algemene informatie over deze velgen (zie hier) worden de meeste mogelijkheden vermeld, maar omdat er zo veel mogelijkheden zijn, heb ik die hieronder stapsgewijs vermeld zodat u overzicht heeft en niets vergeet bij het maken van uw keuze.

Als u overweegt om een set met deze velgen te laten samenstellen en bouwen door Maatwielen, moet u zich het volgende afvragen:

Stap 1: Wil ik een U-velg of een V-velg?

Deze vraag is niet meer relevant. Gezien de populariteit van U-velgen produceert mijn fabrikant uitsluitend nog deze velgen.

Stap 2: Hoe breed en hoog wil ik dat de velgen zijn?

De U-velgen zijn verkrijgbaar in 32-38; 32-50; 30-56; 29-28; 29-36; 28-46; 28-36; 25-65; 25-55; 25-45; 25-35; 25-25 (eerste getal duidt de buitenbreedte aan in mm, tweede getal de hoogte in mm).
Een combinatie van verschillende velghoogtes en velgbreedtes voor en achter is uiteraard mogelijk.


Let op!: Controleer met een schuifmaat op drie plaatsen of uw frame genoeg ruimte biedt (zie foto links hieronder). Sommige frames, vooral tijdritframes, zijn op sommige plaatsen nogal nauw. Bij een buitenbreedte van de velg van 25 mm moet op de drie met een pijl aangeduide plaatsen toch wel minimaal 30 mm ruimte zijn. Verreweg de meeste frames bieden voldoende ruimte. U-velgen met een buitenbreedte van 25 mm zijn overigens net onder de remrand nog enkele mm breder (zie foto hieronder rechts). Bij fietsen met schijfremmen is vaak meer dan voldoende ruimte. Bij fietsen met velgremmen waarbij wat oudere onderdelen worden gebruikt, moet ook worden gecontroleerd of er genoeg ruimte tussen de remblokjes is (met andere woorden: of de remklauw ver genoeg open kan).


(Links duiden de pijlen aan waar u uw frame moet controleren. Rechts is te zien dat U-velgen nog wat breder zijn net onder de remrand, maar meestal is dit geen probleem omdat het frame daar ook al wat breder is. Klik op een foto om die te vergroten.)

Klik hier om verder te gaan.