Gedoe met ventielverlengers

Bij eenvoudige ventielverlengers kunnen zich een aantal problemen voordoen, waaronder:

1. palletje van ventiel draait mee bij opdraaien van verlenger waardoor het ventiel dicht komt te zitten en de band niet meer kan worden opgepompt;
2. ventielverlenger sluit niet goed aan op het ventiel waardoor lucht weglekt en de band niet hard kan worden opgepompt.

Het eerste probleem kan als volgt worden opgelost. Draai, voordat u de binnen- en buitenband om het wiel legt of voordat u de tube op de velg plakt, het palletje van het ventiel van de binnenband (of tube) helemaal los en draai dit vervolgens met een tangetje nog iets verder linksom zodat het vast zit (zie foto hieronder). Het palletje kan nu niet meer meedraaien als u de ventielverlenger erop schroeft. Dit probleem kan vooral heel vervelend zijn bij al gemonteerde tubes omdat je die natuurlijk minder snel even van de velg haalt om het ventiel open te draaien.Het tweede probleem (zie linker foto hieronder) kan met een stukje teflontape worden opgelost.
Draai dit stukje teflontape (4 cm is lang genoeg) strak om het ventiel op de plaats van de verbinding ventielverlenger/ventiel, waarbij de tape in het schroefdraai moet worden getrokken (zie middelste foto hieronder). Draai de ventielverlenger vervolgens op het ventiel. Als het goed is, is er nu een luchtdichte verbinding bereikt (zie rechter foto hieronder). Leg de binnen- en buitenband om het wiel (of plak de tube op de velg) en pomp de binnenband/tube op.