Velglint

Er zijn eigenlijk twee soorten velglint: lint dat plakt en lint dat niet plakt. Plakvelglint wordt in de velg op het velgbed geplakt. De andere soort velglint is in de regel elastisch en komt strak op het velgbed te liggen. Plakvelglint heeft een belangrijk voordeel: het kan niet of nauwelijks gaan schuiven. Elastisch velglint kan wel gaan schuiven, vooral als het lint wat ouder wordt en zijn elasticiteit verliest. Het probleem van schuivend velglint is dat de spaakgaten bloot kunnen komen te liggen, wat onmiddellijk leidt tot een lekke band. Een nadeel van plaklint is dat het minder makkelijk te verwijderen is dan elastisch lint, maar dit is een klein nadeel omdat er, behalve bij wielen waarbij de nippels van buiten niet zichtbaar zijn, niet vaak een reden is om het velglint te verwijderen.
Het aanbrengen van plaklint spreekt vanzelf. Zorg er wel voor dat het lint recht en goed strak in de velg wordt geplakt. Het is niet erg als het lint over enkele centimeter over elkaar heen loopt (zie foto hieronder). Beide uiteinden hoeven dus niet per se 'naadloos' in elkaar over te lopen. Pomp de band na het aanbrengen gelijk hard op zodat het lint goed op het velgbed wordt gedrukt.

Het aanbrengen van elastisch velglint is iets lastiger. Begin bij het ventielgat en steek een schroevendraaier door het gat in het velglint en het ventielgat in de velg zodat het velglint op zijn plaats blijft (linker foto hieronder). Zet de velg op de grond en laat deze rusten op de schroevendraaier (middelste foto hieronder). Span nu het velglint om de velg. Laat de schroevendraaier in het ventielgat zitten, steek een dunne schroevendraaier op een willekeurige plaats onder het velglint door (rechter foto hieronder; gebruik een stokje bij carbon velgen) en schuif deze schroevendraaier naar de schroevendraaier in het ventielgat en vervolgens de hele velg rond. Haal de schroevendraaier onder het velglint weg en verwijder de schroevendraaier uit het ventielgat. Het velglint moet nu recht liggen. Controleer dit door het wiel in uw handen te laten draaien en te kijken of het velglint mooi overal in het midden ligt.