Velgen voor draadbanden (I)

Men kan vier soorten velgen voor draadbanden onderscheiden: full carbon velgen (1), carbon velgen met aluminium remrand (2), aluminium velgen met carbon kap (3) en aluminium velgen (4).

Een full carbon velg (zie hierboven) bestaat volledig uit carbon en heeft daarom niet de nadelen van een velg die uit meerdere materialen bestaat (zie verderop). Een full carbon velg is licht maar zeer sterk en is ook geschikt voor gebruik door zware rijders. Nadelen zijn de mindere remprestaties in de regen en de mindere geschiktheid voor gebruik in het hooggebergte omdat carbon minder goed hitte kan afvoeren en blijvend kan vervormen als het op een bepaald punt zeer heet wordt (tijdens een lange afdaling bijvoorbeeld). Rijders met schijfremmen hebben deze nadelen wat betreft remmen uiteraard niet en full carbon velgen zijn dan ook bij uitstek geschikt voor rijders met die remmen.


Een carbon velg met aluminium remrand (zie hierboven) bestaat uit een deel carbon met daarop een aluminium profiel gelijmd. De nippels zitten in het carbon gedeelte en dit is dus het dragende deel van de velg. Dit soort velgen is geliefd bij mensen die graag de voordelen van een hogere carbon velgen willen combineren met de voordelen van een aluminium velg. Maar het aluminium gedeelte van dit soort velgen is kwetsbaar omdat het geen volwaardige aluminium velg is. Als dit aluminium gedeelte zeer heet wordt, kan het ook blijvend vervormen, net als carbon. Bij een volwaardige aluminium velg gebeurt dit niet omdat die de hitte beter afvoert.

Klik hier om verder te gaan.