De juiste spaaklengte (I)
Als u een naaf en een velg hebt en u wilt daarmee een wiel gaan maken dan moet u weten welke lengte de spaken moeten hebben. Bij het bepalen daarvan begint u met de zogenoemde ERD (Effective Rim Diameter). 'Effective' slaat hier op het feit dat deze diameter anders is dan wat normaal gesproken onder de diameter van een velg wordt verstaan. De ERD is de afstand tussen de uiteinden van twee tegenover elkaar liggende spaken in het uiteindelijke wiel.

1) Bepaling van de ERD bij velgen waarbij de nippels zichtbaar zijn

Steek de uiteinden van twee willekeurige spaken door tegenoverliggende gaten van de velg en schroef nippels aan de uiteinden. Zorg vervolgens dat de nippels strak tegen het velgbed liggen (dit bereikt u door bijvoorbeeld een elastiekje tussen de koppen te spannen, zie foto hieronder) en meet de lengte tot het punt waar de nippels beginnen ('A' in de afbeelding hierboven). Schrijf deze waarde op en tel daar 2x de lengte van de nippel ('B' in de afbeelding) bij op. Let op dat u de lengte neemt van de nippel die u straks ook voor het bouwen van het wiel gaat gebruiken. Dus als u 12 mm nippels gebruikt, telt u er 24 mm bij op, bij gebruik van 14 mm nippels 28 mm, etc. Voer deze meting nog een keer op een andere plaats uit om de gevonden waarde bij de eerste meting te bevestigen.


2) Bepaling van de ERD bij velgen waarbij de nippels niet zichtbaar zijn

Steek twee willekeurige spaken door tegenoverliggende gaten van de velg aan en schroef nippels aan de uiteinden. Het gebruik van twee spaken met een rechte kop is het handigste. U kunt ook twee gewone spaken nemen en de kop eraf knippen met een tang. Zorg nu, door aan de nippels te draaien, dat de koppen of uiteinden van de spaken elkaar net raken (zie foto hieronder). Als dit niet lukt, moet u de meting met langere of kortere spaken doen. Verwijder nu de spaken uit de velg zonder aan de nippels te draaien (dit gaat alleen als u spaken met een rechte kop of gewone spaken met afgeknipte kop gebruikt). Meet nu de gehele lengte van de ene spaak en die van de andere spaak (inclusief nippel) en tel deze waarden bij elkaar op. Voer deze meting nog een keer op een andere plaats uit om de gevonden waarde bij de eerste meting te bevestigen.Dit filmpje op youtube moge een en ander verduidelijken.