Shimano Ultegra 6800 naven
Er zijn bij mijn weten geen naven met een betere prijs/kwaliteit-verhouding (circa €125 per set bij Rose exclusief verzendkosten) dan de Shimano Ultegra 6800 naven (FH 6800 achternaaf en HB 6800 voornaaf). Deze naven zijn ideaal voor rijders die zwaarder zijn dan gemiddeld, veel fietsen, het gewicht van onderdelen niet belangrijk vinden en niet te veel geld willen uitgeven.

Deze Ultegra-naven zijn zogenaamde 'cup and cone'-naven (zie foto hieronder links), waarbij losse kogels worden gebruikt tussen de conus op de as en de cup die in de naafhuls is geperst. Bij naven met industrielagers (zie foto hieronder rechts) vormen de conus, de kogeltjes en de cup als het ware één geheel. De belangrijkste verschillen tussen deze twee lageringen zijn dat 'cup and cone'-naven kunnen worden afgesteld en naven met industrielagers niet en dat bij 'cup and cone' naven in principe alles afzonderlijk te vervangen is en bij naven met industielagers niet. Als een industrielager is versleten moet die in zijn geheel worden vervangen. 'Cup and cone'-naven zijn verder iets onderhoudsgevoeliger. Er komt niet zo snel vocht in maar als er vocht in komt, moet er zo snel mogelijk nieuw vet in. Als je dit niet doet, bestaat het risico dat de conussen op den duur door roest worden aangetast. Conussen zitten in de naaf geperst en zijn in theorie wel te vervangen maar in de praktijk is dit geen doen. Kortom: een 'cup and cone'-naaf moet je iets meer in de gaten houden.



Wat mij heel erg bevalt aan deze naven is dat je ze heel mooi heel precies kunt afstellen dankzij twee onderdeeltjes in de naaf (zie foto hieronder).